Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Organiseren van oplaadstations

Vraag gesteld door E. Botjes op 13 april 2024

Geachte,
Volgende YouTube link laat zien hoe ze in China laadstations organiseren, misschien idee voor ANWB:
https://youtube.com/shorts/N_uw6ByJrg8?si=r3FJDJoGFzguOXGB
Groet,
Edzo

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U geeft het idee aan om oplaadstations te organiseren voor LEV’s (Light Electric Vehicles).

Hier onder licht ik mijn antwoord toe:
Dit is geen taak voor ANWB om uit te rollen. Ik volg alle ontwikkelingen over dit onderwerp met grote interesse. En zie technische uitdagingen voor de fietsmerken die eerst gelijk getrokken moeten worden, wil je laadstations op grote schaal uit kunnen zetten in de maatschappij. Denk hierbij aan fiets hardware welke kan communiceren met de laadpaal en gestandaardiseerde laadaansluitingen.
Deze presentatie kan u interesseren: CHAdeMO Basic for EPAC presented at Eurobike 2022

Momenteel heeft elk merk e-bike systeem zijn eigen laadstekker en worden er verschillende voltages gebruikt. Hierdoor is de e-bike afhankelijk van de acculader welke de fabrikant meelevert. Laden met een verkeerde laadspanning veroorzaakt onherstelbare schade aan de accu en kan brand veroorzaken.

Het laadstation getoond in de YouTube-video is geen echte oplossing. Je moet nog steeds je eigen oplader gebruiken en wanneer de fiets zonder toezicht oplaad kan de lader gemakkelijk gestolen worden.

De oplossing welke wij nu bieden is de fietsknopppuntenplanner en als ANWB-lid kun je gastvrij punten aanvinken in je fietsroute. Bij deze horeca gelegenheden kun je gratis tijdens je stop je e-bike accu met je eigen lader opladen.

Bij fietsvloten voor verhuur of bedrijfswagenparken kun je oplaadsystemen aanschaffen welke geschikt zijn voor het type laadstekker gebruikt in de vloot. Dit is met alle willekeur verkrijgbaar in de maatschappij geen publieke oplossing. Daarvoor zal eerst de industrie een standaard moeten gaan aannemen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.