Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsdrager naar Italie

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 juni 2024

Kan mijn fiets uitstekend van mijn auto in Italië, want ik heb gehoord dat zijn nieuwe regels.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt of uw fiets(en) uit mogen steken buiten de auto, wanneer deze vervoerd worden op een fietsendrager in Italië.

Fietsen breder dan auto
Door een nieuwe interpretatie van de Italiaanse wet zijn fietsen op een fietsendrager ‘moeilijk zichtbare lading’. De ‘moeilijk zichtbare lading’ mag (anders dan ‘zichtbare lading’) niet breder zijn, dan de breedte van het voertuig (van linker tot rechter achterlicht, de spiegels worden bij de vaststelling van de breedte van het voertuig hier niet in meegerekend).

Volgens onze informatie wordt in de regio’s Zuid-Tirol en Garda Trentino een ‘te brede’ fietsendrager (fietsen op fietsendrager mogen max 30 cm aan weerszijde in de breedte van achterzijde voertuig uitsteken) gedoogd. In andere Italiaanse regio’s riskeer je een boete als je met een te brede fietsendrager rijdt.

Markeringsbord

Op alle naar achter uitstekende lading moet in Italië een markeringsbord worden bevestigd. Als de lading de hele breedte van de carrosserie beslaat, moeten twee markeringsborden worden gebruikt. Dit is dus ook verplicht op elke fietsendrager (met en zonder fietsen en al dan niet ingeklapt). Dit geldt ook (weer) voor een fietsendrager met eigen verlichting en kentekenplaat.

In afwachting van een uitspraak van de Italiaanse rechter gelden de oude regels. Ook bij het vervoer van fietsen op fietsendragers met eigen verlichting en een eigen kentekenplaat is dus het markeringsbord verplicht (twee als de fiets even breed of breder is dan de auto). 

De meest recente informatie en verkeersregels vind u in de ANWB Reiswijzer