Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximale kogeldruk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 april 2023

Wij zijn van plan 2 e-bikes aan te schaffen. Daarnaast overwegen we ook om een trekhaak te laten monteren zodat we de twee fietsen mee kunnen nemen als we eens een dagje weg gaan of op vakantie.
Ik heb een Opel Meriva van 2014. Als ik Google op ‘kogeldruk Opel Meriva 2014’ dan krijg ik het volgende:  De maximale kogeldruk van de Opel Meriva is 75KG.

Ook als ik op bijv. Autoweek zoek naar occasions, lees ik dat de Kogeldruk 75 kg is, maar ja, zo’n bedrijf kan wel van alles schrijven, ik wil het zeker weten.

Daarnaast lees ik dat op de trekhaak ook een plaatje zit waar de Kogeldruk op vermeld staat.

Mijn vraag is nu: hoe kan ik dit het best aanpakken?
Kan ik ervanuitgaan dat die 75 kg klopt en dat ik op mijn Meriva een trekhaak kan laten monteren met een Kogeldruk voor 75 kg? Ik zit dan met twee e-bikes van zo’n 28 kg altijd goed, want de fietsendrager weegt natuurlijk ook nog. Ik heb dan een kleine 20 kg over voor het gewicht van de fietsendrager voor twee e-bikes. Daarnaast kan ik de accu’s er ook nog uithalen tijdens het vervoer.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoeveel kilo de maximale kogeldruk van uw auto bedraagt.

Kogeldruk

Ook uit onze gegevens blijkt een maximale kogeldruk van 75 kilo, hier kunt u dus vanuit gaan. Inderdaad is de kogeldruk niet altijd even eenvoudig te herleiden en de ANWB pleit er dan ook voor dat deze informatie bijvoorbeeld op het kentekenbewijs wordt weergegeven.

Typeplaatje

Wanneer u een trekhaak laat monteren moet ook deze in staat zijn om 75 kilo te kunnen dragen. Hoeveel het maximale draagvermogen is van de haak wordt vermeld op het typeplaatje van de trekhaak. Geeft dus aan wat uw plannen zijn bij aanschaf van een trekhaak.
Wanneer u een fietsendrager aanschaft moet u rekening houden met het totaal; gewicht drager + 2 fietsen. Ik verwacht dat u wel onder de 75 kilo blijft, zeker met het demonteren van de accu’s maar reken dit totaal uit voordat u een trekhaak en fietsendrager gaat aanschaffen.

Veel meer informatie over fietsendragers vindt u op onze site.