Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietshelm geschikt voor een BAHA-drager

Vraag gesteld door M. Tanke op 3 juni 2023

Ik ben nu al een tijd bezig met het zoeken naar een fietshelm die geschikt is voor een bahadrager. Bij de anwb, cochleair, audicien, kno arts en vele sites veel antwoorden waar je niets aan hebt maar nog niets kunnen vinden. Is er dan niemand die een oplossing heeft? Het is toch raar dat er niets is voor inmiddels een behoorlijke groep mensen. Ben benieuwd naar de reacties.

 

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

Ik ben over deze kwestie in gesprek gegaan met een technisch ontwikkelaar van fietshelmen.

Het probleem is dat een apparaat welke op de schedel gemonteerd wordt niet meegeeft als er impact ontstaat door een val of aanrijding.  Wanneer er een uitsparing gemaakt wordt voor een implantaat of iets anders dan is er minder dempingsmateriaal aanwezig. Ook leert mij dat wanneer een Cochleair implantaat of BAHA opgesloten wordt deze een rondzingend geluid gaat maken, wat zeer hinderlijk is voor de gebruiker.
De krachten die op het implantaat terecht komen worden in alle gevallen doorgegeven aan de schedel.


De harde plastic buitenschaal van een fietshelm heeft als functie om in vorm te blijven zodat het schuim aan de binnenkant de krachten op kan vangen en verdelen. Ook al zou er demping zijn dan wordt de kracht van impact alsnog doorgegeven aan het implantaat, met alle gevolgen van dien.
Doordat er geen fietshelm verplichting is komt er voorlopig ook geen draagvlak in de politiek.

Het staat u vrij om zelf een fietshelm aan te schaffen en deze naar eigen comfort aan te passen. Het schuim aan de binnenzijde is gemakkelijk weg te schaven of snijden. Waar u rekening mee dient te houden is dat u een fietshelm aanschaft geschikt voor uw hoofdomtrek. U kunt dit met een meetlint opmeten door deze rond de schedel te trekken en +/- 2cm boven de wenkbrauwen uit te laten komen. Meer tips vind u hier: Fietshelm kopen, waar op letten? | ANWB