Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorladen e-bike accu

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 juni 2023

Uw rijwielhandelaar adviseert om af en toe om de fietsaccu 24 uur op te laden, zgn om te resetten. De rijwielhandelaar van uw man vindt dit onzin.
Wie heeft er gelijk?

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

E-bike Accu 24 uur doorladen
U vraagt wie er gelijk heeft. De ene rijwielhandelaar zegt ‘af en toe 24 uur aan de acculader doorladen om te resetten’ en de andere rijwielhandelaar zegt ‘dat is onzin’.

Er zijn fabrikanten die afwijkende laadinstructies hebben. Veelal hebben die instructies te maken met de eerste ingebruikname van de accu of het onderhouden van de e-bike accu in de winter periode.

De meeste fabrikanten adviseren om de accu niet langer dan noodzakelijk aan de acculader te laten liggen. Bij oudere accu systemen zou er overladen op kunnen treden en dat is schadelijk voor de e-bike accu.

De huidige acculaders zijn zo gebouwd dat deze stoppen met laden wanneer de accu vol is. Dit is te herkennen aan het lampje op de lader welke tijdens het laden ‘rood’ van kleur is en verandert naar ‘groen’ als het laadproces ten einde is gekomen. Van resetten van een e-bike accu is geen sprake.
 

Conclusie
Wanneer u wilt weten wat voor uw e-bike accu’s van toepassing is dan zult u de handleiding van de fabrikant moeten raadplegen. Daarin staan de exacte voorwaarde beschreven hoe u uw accu dient te behandelen.