Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen roetfilter

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 juni 2024

De garage geeft aan dat mijn roetfilter vervangen moet worden (komt niet door de apk). kosten hiervan zijn 1700 euro. Het regeneren is niet gelukt vandaar dat ze dit adviseerden. Mijn vraag, is 1700 euro een normale prijs hiervoor of zijn er nog goedkopere opties.

Merk: peugeot
Type: 308 sw diesel
Bouwjaar: 2016
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 120

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw garage geeft aan dat het roetfilter van uw Peugeot aan vervanging toe is. Het geforceerd regenereren is niet gelukt en gaat een nieuw exemplaar u 1.700 euro kosten. U vraagt of dat een billijk bedrag is én of er ook nog een goedkoper alternatief is.

Het beraamde bedrag voor een nieuw roetfilter is plausibel en zeker niet buitensporig. Ik kan me wel voorstellen dat het dan nog altijd een fikse uitgave is maar een goedkoper alternatief is er zeker. Uw dealer zou het filter kunnen demonteren en versturen naar deze specialist  die het filter inwendig grondig gaat reinigen. Dat scheelt al een behoorlijk bedrag. Tenzij het roetfilter daadwerkelijk stuk is en dat reinigen géén oplossing meer is. Dan is vervangen onvermijdelijk en zou u hooguit aan uw dealer nog kunnen vragen een aftermarket roetfilter, dus een z.g. 'imitatie' filter te monteren, voor wellicht een paar honderd euro minder.

Maar dan moet u wel de vervolgvraag stellen aan uw dealer waaróm het filter dan defect is. Er kan immers sprake zijn van een technisch voorafgaand defect waardoor dit filter na 8 jaar de geest heeft gegeven. Het zou zonde zijn wanneer er binnen een korte periode opnieuw roetfilter problemen ontstaan. Maar hopelijk is het een kwestie van een zorgvuldige en grondige inwendige reiniging van het filter zoals bij de firma waarnaar eerder verwezen. Dat zou een prima en stuk goedkoper alternatief kunnen zijn.