Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud hybride auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 juli 2024

De hybride heeft een verbranding én een elektrische motor. Volgens mijn beperkte techniek kennis ben ik voor het onderhoud belangrijk meer kwijt omdat de jaarlijkse beurt, volgens mijn dealer, gewoon plaats moet vinden ivm garantie enz. Geen idee welk onderhoud de elektrische motor nodig heeft maar lijkt mij voor de beurs een matige oplossing.
Als voorbeeld, ik zou grotendeels elektrisch kunnen rijden maar de olie enz enz moeten wel jaarlijks gewisseld worden en, wederom volgens de dealer, is de duur van onderhoud meer ivm dubbele motor.

Mag ik een reactie ontvangen over bovenstaande.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U rijdt een hybride auto en vraagt of jaarlijks onderhoud toch noodzakelijk is.

Het elektrische deel van het hybride systeem vraagt nauwelijks onderhoud maar de verbrandingsmotor wel. Ondanks dat deze wellicht weinig kilometers maakt, de motorolie veroudert tenslotte ook onder invloed van tijd. Dat lijkt misschien overdreven bij bescheiden jaarkilometrage maar zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd is. Maar ook onderdelen van het remsysteem hebben aandacht nodig. Zo zullen remschijven een grotere kans hebben op roestschade bij een hybride voertuig. Juist door regelmatig onderhoud wordt dit voorkomen.
Overigens verschillen de maandelijkse kosten tussen een auto met verbrandingsmotor en een hybride nauwelijks. Ziet u bijvoorbeeld: kostenvergelijking benzine-hybride-geheel elektrisch.