Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe motor of andere auto

Vraag gesteld door J. Klein Nagelvoort op 12 juni 2024

Een paar maanden geleden is de motor van mijn Ford galaxy 24-XH-GD uit 2007, benzine (280.000 km), stukgelopen. Hij bleek veel olie te lekken waardoor de krukas stuk is gelopen. Reviseren doet mijn garage niet maar zij kunnen er wel een gehele 'nieuwe' gereviseerde motor inzetten. Maximale totale kosten zijn 6000 euro. Daarbij gaan ze er vanuit dat de koppeling met een massavliegwiel dan ook vervangen moet worden. Zo niet is de prijs wat minder. Qua APK en staat is verder alles prima.
De auto heb ik een jaar geleden gekocht voor 5000 euro. Overgenomen van een bekende die ik niets verwijt. De auto en ruimte beviel ons goed.
We maken van de auto niet veel gebruik. Alleen in weekenden en vakanties als we met hem hele gezin weg gaan. We zijn met zn zessen.

Wat is wijs om te doen? een nieuwe motor er in laten leggen of een andere auto kopen van maximaal 6000 euro.

Als een andere auto beter is ben ik benieuwd of jullie hier advies in hebben qua merk en type voor dit geld.


Alvast bedankt.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U twijfelt of u een grote investering doet in de auto of dat het tijd is voor een andere.

Eigenlijk is deze auto geen investering van rond de €6000,- meer waard. De auto heeft een verkoopwaarde van rond de €3000,- tot €4000,- dit is uiteraard in rijdende conditie. Vult u zelf onze koerslijst in voor een meer accurate calculatie. Dus zodra de auto klaar is zal deze rond de helft waard zijn van wat u heeft uitgegeven. Met name de hoge kilometerstand heeft een nadelige invloed, en hoewel een vervangende motor wellicht een lage stand heeft zal de rest van de auto wel 280.000km hebben gereden. Dit betekent in veel gevallen flinke slijtage aan bijvoorbeeld versnellingsbak, airco, onderstel en ga zo maar door.
Wellicht is een reparatie mogelijk door een specialist in zulke klussen zoals bijvoorbeeld: TSC de Betuwe, dergelijke specialisten voeren zulke reparaties vaak uit en vandaar dat ze dit waarschijnlijk voor een veel schappelijker prijs kunnen uitvoeren.
Als u er voor kiest om een andere auto aan te schaffen zal dit waarschijnlijk een gelijkwaardige auto worden. Een Ford Galaxy, VW Sharan, Seat Alhambra of bijvoorbeeld een Mitsubishi Grandis. Ik wil u wijzen op onze ANWB occasiontesten zoals occasiontest Grandis, waarin ook de mening van de Wegenwacht is opgenomen.

Ook wil ik u wijzen op het antwoord van mijn collega: experts, ruime 7-zitter occasion. Ik deel zijn mening en auto’s van Aziatische komaf hebben, zeker op het gebied van betrouwbaarheid, een streepje voor.

Reacties

J. Klein Nagelvoort - ANWB-lid
14 juni 2024

Bedankt voor er uitgebreide antwoord. Ik kan hier zeker wat mee en de optie om tsc de betuwe te benaderen is een goede optie

Ik heb nog een vraag, overweging. Als ik een andere auto aanschaf in dezelfde prijsklasse kom ik eventueel ook weer bij een Ford Galaxy. Ik heb hier op gezocht en kom dan op een vergelijkbare met ongeveer dezelfde aantal km.echter, van een andere Ford Galaxy weet ik de conditie van de motor niet. Als ik in mijn Galaxy een andere motor zet weet ik zeker dat deze helemaal goed is. Is het in deze vergelijking dan niet handiger om de mijne dan juist te laten repareren?

Pieter - ANWB Expert
17 juni 2024

Ik begrijp uw twijfel heel goed en als u overtuigd bent van de conditie van uw huidige Ford dan is een gereviseerde motor helemaal geen gek idee. Van een andere auto is de staat inderdaad onbekend en bij een dergelijke hoge kilometerstand verwacht ik ook niet dat de auto afgeleverd wordt inclusief garantie.

Voordat u de motor laat reviseren is het wel aan te raden om de garage te vragen wat zij hiervan vinden. Ze kunnen de auto beoordelen en u helpen met het maken van een inschatting. Als de auto verder nog in prima staat verkeert is een dergelijke reparatie wellicht goed te overzien maar het moet natuurlijk geen bodemloze punt worden.