Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Profieldiepte banden reis naar Spanje

Vraag gesteld door M. van Riel op 27 mei 2024

Hoeveel profiel diepte moet miin autoband minimaal hebben wanneer ik naar Spanje rij?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt wat de minimale profieldiepte moet zijn als u met uw auto naar Spanje wilt afreizen. De wettelijke minimale profieldiepte (APK) is 1,6 mm. Deze geldt ook in Spanje en de landen op doorreis. De wettelijke norm is wat ons betreft wel erg minimaal. Ons advies is minimaal 2.0 mm en ook 2.5 mm of zelfs 3 mm is al een punt waarop u zou kunnen overwegen om de banden te vervangen.

De waterafvoer van banden met een wat verder versleten profiel neemt snel af en dat kunt u merken in een stortbui op de snelweg. De kans op aquaplaning neemt toe. Ook is de grip van een oudere band met weinig profiel minder. Dat kan een groot verschil maken bij een plotselinge noodstop of onverwachte uitwijkmanoeuvre.

1.6 millimeter is dus toegestaan, maar wellicht is de reis naar Spanje ook een gelegenheid om dat met nieuwe banden te doen. Zoek ik ieder geval niet de grens op. Het kan goed gaan maar ook zo gemakkelijk fout. Bedenk ook dat het moment van vervanging van banden in de totale autokosten niet zoveel uitmaakt in besparing als u met de nieuwe banden ook weer wat jaren vooruit kunt. Zorg vooral voor goede banden, bespaar niet alleen op prijs en lees onze bandentests op anwb.nl. 

Er zijn zeker slechte banden te koop uit het goedkoopste segment, maar ook goede en goedkopere banden die de veiligheid bieden die u als consument mag verwachten.