Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur krukaskeerring

Vraag gesteld door B. Tigges op 29 mei 2024

Zes maanden geleden kocht ik een Volkswagen passaat gte occasion uit 2017, met toen 104717 km op de teller. Met 126465 km bracht ik de auto naar de garage voor regulier onderhoud en bleek de krukaskeerring bakzijde te lekken. Het is een hybride met gemiddeld een range 35 km bij een volle accu. Valt deze slijtage binnen het verwachte termijn er vanuitgaande dat deze bij aankoop niet aanwezig was?

Merk: Volkswagen
Type: Passaat gte
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine, plug in hybride

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht de genoemde VW Passat 6 maanden geleden en inmiddels blijkt de krukaskeerring aan de versnellingsbakzijde olie te lekken. U vraagt of dit te verwachten slijtage is.

Een krukaskeerring kent geen hele specifieke levensduur. In verreweg de meeste gevallen weet dit onderdeel een autoleven lang mee te gaan. Incidenteel kan het uiteraard best gebeuren dat zo'n keerring het tóch gaat begeven, met een vervelende olielekkage als gevolg. Wanneer ik kijk naar de betreffende auto, dan is dit wat mij betreft een niet te verwachten gebrek bij deze tellerstand én 6 maanden na aanschaf.

U meldt niet wie de verkoper is en of er ook sprake is van (Bovag)garantie. Maar uitgaande van een professionele verkoper, zou het wat mij betreft ook nog wel onder de noemer van wettelijke garantie kunnen vallen. Dus alle reden om de verkoper te benaderen met dit gebrek en aan te sturen op een kosteloos herstel. Wanneer de koop destijds met bijvoorbeeld 12 maanden Bovag garantie is gesloten, is de uitkomst duidelijk. Dan valt dit zonder discussie onder de Bovag garantie. Onder de noemer van wettelijke garantie kán dat nog weleens een discussie opleveren, wanneer de verkoper meent dat bij deze tellerstand dit best een te billijken defect kan zijn.

Maar misschien dat een tegemoetkoming in de herstelkosten voor beide partijen óók nog een passend compromis zou kunnen zijn. Met name omdat het best een tijdrovende en kostbare ingreep is, dat 6 maanden na aanschaf wat mij betreft gerust als een niet te verwachten gebrek geïnterpreteerd mag worden. Ik wil nog wel benadrukken dat u met het gebrek dan terug moet naar de verkoper. Elders laten repareren en die kosten vervolgens terughalen bij de verkoper zal in de regel niet gehonoreerd gaan worden.

Zie ook voor aanvullende info en advies ons Stappenplan klachten na aankoop.