Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoge toeren bij koude start

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 april 2024

Wanneer ik de auto start, gaan de toeren naar 1500 om na een minuut terug te zakken naar 1000.
Als ik eerder wegrij dan wanneer de toeren zijn gezakt, wil de auto naar een hoger toerental dan gebruikelijk wanneer de motor warm(er) is. Dit zakt uiteindelijk ook weer weg.

Is dit normaal?

Merk: Renault
Type: Megane
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 115

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over het verhoogde stationaire toerental bij uw Renault.

De situatie die u beschrijft klinkt als normaal. Bij een koude motor is het nodig om het stationaire toerental iets te verhogen maar zodra de motor warm is zal dit verhoogde toerental niet noodzakelijk zijn. Moderne auto’s komen heel snel op bedrijfstemperatuur, voornamelijk om te voorkomen dat er overmatig brandstof wordt verbruikt (wat extra uitstoot veroorzaakt) tijdens de opwarmfase.

U kunt de auto gelijk na de start gebruiken en hoeft niet te wachten tot het toerental op of rond de gewenste 1000 toeren is gezakt. De motortemperatuur zal zelfs sneller oplopen wanneer u de auto gebruikt.
Wanneer u het gevoel heeft dat de auto te lang een verhoogd toerental draait kunt u het beste de garage vragen om hier eens kritisch naar te kijken. Wellicht is het gasklephuis vervuild waardoor deze afstelling iets minder soepel verloopt. Het zal dan waarschijnlijk helpen om het gasklephuis te laten reinigen. Hier hebben we een pagina over op onze site: hoe werkt de gasklep?