Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan trekken met (net) nieuwe revisiemotor

Vraag gesteld door R.T. van der Horst op 22 mei 2024

In mijn auto wordt een revisiemotor geplaatst ongeveer een maand voordat ik met de caravan op vakantie ga richting de Alpen. Mijn auto mag 2000 kg trekken, de caravan weegt beladen zo'n 1300 kg.
Ik zou de nieuwe motor max 1000 km in kunnen rijden vóór mijn vakantie. Daarna gaat de caravan erachter voor zo'n 1100 km aaneengesloten met op het einde van de reis 2 bergpassen.
Kan ik de motor verder inrijden met een caravan erachter? Hoe doe ik dat het beste? Meer toeren in een lagere versnelling? Minder toeren in een hogere versnelling? Afwisselen? Snelheid? Op schakelen? Pauzes? File rijden? Graag u advies

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of u de nieuwe (revisie)motor wel kunt 'inrijden' met een caravan achter de auto.

Inrijden
Eigenlijk is 'inrijden' niet iets wat tegenwoordig nog voorgeschreven wordt. In het algemeen zeggen we over 'inrijden' dat de motor de eerste 1000 km het beste nog niet te zwaar belast moet worden, hoge toerentallen moeten worden vermeden en dat er liever niet te lang met één snelheid en één toerental kan worden gereden. Het kan nooit kwaad om dit algemene advies toe te passen.

Olieverbruik
Als u hierna op pad gaat met de caravan zijn er wellicht wat zaken die u als goed gebruiker in de gaten kunt houden. Ten eerste het olieverbruik; het zou kunnen dat de motor wellicht iets meer olie verbruikt. De omstandigheden zijn tenslotte zwaar dus controleert u met enige regelmaat, handmatig het olieniveau. Hoe dit in zijn werk gaat leggen we uit op onze pagina hier over; olie controleren 

Neem ook een flesje van de juiste motorolie mee, zodat u tussentijds kan bijvullen, indien dat nodig blijkt.

Flink motortoerental
Vergeet ‘het nieuwe rijden’ en houdt een flink motortoerental aan, ik verwacht dat de auto de meeste trekkracht heeft rond de 3500 toeren. Gebruik de cruise control niet zodat u het zelf (duidelijk) merkt wanneer de motor minder goed reageert op het gaspedaal. In dat geval is het nodig om tijdig terug te schakelen. Wat meer toeren is echt niet slecht voor een motor en het helpt enorm wat betreft belasting en koeling.
Verder wil ik u wijzen op onze pagina; veilig rijden in de bergen met een caravan 

Deze tips zijn altijd van toepassing bij het rijden in de bergen, wanneer u ze zorgvuldig bestudeert en opvolgt, verwacht ik verder geen bijzonderheden.