Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorbandenslijtage bij recupereren

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 april 2024

Mijn plug in hybride Mercedes A met voorwielaandrijving heeft al versleten voorbanden bij 40000 km terwijl mijn rijstijl zeer behoedzaam is. Accelereren als een slak en max 30 km in de bocht. De remschijven worden af en toe gebruikt om roestvorming te verwijderen. De achterbanden zijn nog als nieuw. Kan de opvallende slijtage komen doordat bij recupereren alleen de voorwielen “afremmen”?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

De voorbanden van uw auto zijn na 40.000 aan vervanging toe, u vraag hoe dat kan.

Eigenlijk is de 40.000km die de voorbanden zijn meegegaan voorbeeldig. Bij een conventionele auto met voorwiel aandrijving is de gemiddelde levensduur zo’n 30.000km tot 40.000km, doorgaans slijten banden bij een auto met hybride aandrijving iets harder. Deels door het grotere gewicht van de auto, maar ook door de recuperatie. Beseft u dat vrijwel alle krachten op de voorbanden worden uitgeoefend; zowel de aandrijfkrachten als de vertragingskrachten zullen allemaal grotendeels op de voorbanden terecht komen.

Dit verklaart de slijtage maar zoals gezegd; 40.000km is heel netjes. Ziet u ook wanneer zijn mijn banden toe aan vervanging en banden vervangen; waarom en wanneer.