Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer zijn mijn banden toe aan vervanging?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 5 augustus 2019

Ik zou graag willen weten wanneer mijn banden toe zijn aan vervanging. Ligt dat aan de profieldiepte van de banden, heeft de leeftijd van de banden ermee te maken of wordt het juist bepaald aan de hand van het aantal gereden kilometers? Bestaat er eigenlijk wel een wettelijk limiet voor de levensduur van de banden? 

 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U wilt graag weten wanneer uw banden toe zijn aan vervanging. Uiteraard zijn er tal van factoren van belang die bepalend zijn voor de levensduur van een set autobanden. Er is in de wet niet vastgelegd hoe lang een band minimaal mee moet gaan. Binnen de APK regelgeving moet een band uiteraard wel voldoen aan een minimale profieldiepte en mogen er geen beschadigingen of uitstulpingen zijn.

Profieldiepte autoband
Wij raden aan om een band al te vervangen als de profieldiepte minder dan 2.0 mm wordt, met name omdat regenwater dan niet meer goed kan worden afgevoerd. Voor winterbanden raden we een minimale profieldiepte van 4.0 mm aan. Controleer minimaal iedere twee maanden uw banden op spanning, profiel en of er geen schade is ontstaan door bijvoorbeeld het perongeluk meenemen van een stoep bij inparkeren.

Leeftijd autoband
Voor de maximale leeftijd van een band bestaat geen regelgeving. De slechte exemplaren vallen bij de APK wel door de mand, ongeacht de leeftijd. Wij zijn wel van mening dat wat betreft de eigenschappen, het beste er wel vanaf is na zo'n zes gebruiksjaren. Niet dat de band dan onveilig is, maar door veroudering wordt de kwaliteit van de band gewoon minder. De productiedatum van een band is eenvoudig op de zijkant af te lezen. Van de viercijferige code laten de eerste twee cijfers de productieweek zien en de laatste twee cijfers het betreffende jaar.

Gereden kilometers
Voor een gemiddelde auto, bij normaal gebruik, moet u denken aan zo'n 30.000 - 40.000 kilometer voor de voorbanden. Achterbanden gaan in veel gevallen wat langer mee.