Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Plotseling lege accu

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 maart 2024

Mijn accu was gistermorgen ineens leeg. Ik heb deze aan de oplader gelegd en deze lijkt nu wel weer te starten, maar wel met wat moeite. Hoe kan het dat mijn accu ineens leeg is? Ik heb niks aan laten staan en ik rij 4 keer per week 130 km (oftewel: lange ritten). Toen ik de accu aan de oplader legde zei deze ook gewoon dat de spanning 12.8 volt was, dus er leek niks aan de hand met de accu.

Merk: Renault
Type: Captur
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 90

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat de accu van uw Renault Captur gisteren leeg was.

De kans is groot dat de accu nog wel ruim 12 volt laat zien maar dat er geen vermogen meer is om de startmotor te laten draaien. De accu is in dat geval versleten en aan vervanging toe. U kunt het beste de conditie van de accu laten testen door uw garage of door de Wegenwacht.
Een andere mogelijkheid is de plotselinge aanwezigheid van een lekstroom. Wellicht is de kofferbakverlichting of het lampje in het dashboardkastje blijven branden waardoor er stroomverbruik is zonder dat u dit in de gaten heeft. Vaak daalt in dat geval wel de spanning dus zou u dat verschil wel opmerken bij aansluiten van de externe oplader.
Om dit soort situaties voor te zijn heeft de ANWB Smart Driver ontwikkeld, deze bewaakt onder andere de conditie van de accu en wanneer deze slecht begint te worden of wanneer er sprake is van een lekstroom wordt u bijtijds gewaarschuwd. Leest u alles over Smart Driver op onze pagina hier over.