Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

 Laadpaal aan buitenstopcontact

Vraag gesteld door K. Mulder op 27 februari 2024

Ik ben bezig een elektrische auto aan te schaffen en wil dan een laadpaal naast mijn garagepad. Nu heb ik daar al een buitenstopcontact die via een drieaderige grondkabel is verbonden met de meterkast. Met een schakelaar kan ik er al of niet spanning op zetten. Mijn vraag is nu of ik de laadpaal rechtstreeks op deze kabel kan aansluiten en is er dan geen ander werk in de meterkast noodzakelijk? Verder wil ik graag weten of ik het stop contact kan handhaven.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt weten of u een elektrische auto kunt opladen via een normaal stopcontact.

Een elektrische auto kan opgeladen worden via een normaal stopcontact. Dit laden kan dan met de bijgeleverde kabel met hierin de elektronica die het laadproces bewaakt. U laadt dan via mode 2 wat erg traag verloopt omdat u slechts laadt via 1 fase. Leest u meer over laden via het stopcontact op onze site. 

Veel slimmer is het om een laadpaal of wallbox te laten installeren die 3 fase kan laden; dit verkort het laadproces aanmerkelijk! De elektrische auto moet dan natuurlijk wel kunnen laden via 3 fase, de meeste moderne elektrische auto’s hebben deze functie maar informeer hier naar voor aanschaf.

Uiteraard kunt u ook een wallbox installeren zonder kabel te trekken of extra groepen te laten plaatsen. De wallbox kan in dat geval slechts laden via 1 fase en levert bijna gelijke prestaties als de eerst genoemde optie. Veel meer over 1 en 3 fase laden kunt u lezen op onze pagina over dit onderwerp.