Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan verbruik van identieke auto's 10% schelen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 maart 2024

Ik rijd sinds november 2023 een nieuwe MG Marvel R Luxury. Dit is mijn tweede. Met de vorige (van juni 2022), in identieke uitvoering kwam ik met een volle accu altijd dicht bij de opgegeven 401 km. Met deze mag ik al blij zijn als ik de 360 km haal. Is dit binnen de gebruikelijke variatie per auto, of moet er met de nieuwe auto iets aan de hand zijn?

Merk: MG
Type: Marvel R
Bouwjaar: 2023
Brandstof: EV
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw MG komt aanmerkelijk minder ver dan het exemplaar dat u hiervoor reed, u vraag hoe dit kan.

WLTP testmethode

Huidige auto's die op de markt verschijnen zijn aan de WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) onderworpen. Deze is meer gericht op het gemiddelde praktijkverbruik van een auto. Het praktijkverbruik van een auto is per definitie zeer uiteenlopend omdat de ene berijder uitsluitend de plaatselijke supermarkt bezoekt en de ander lange afstanden rijdt op de buitenweg. Stoppen en optrekken zijn punten waar een elektrische auto heel goed scoort, beter dan met een wat hogere snelheid kilometers afleggen op de snelweg bijvoorbeeld.
Wellicht zijn de rijomstandigheden veranderd wat verklaart dat u minder ver kunt komen op een acculading. Het is niet heel aannemelijk dat er echt een dergelijk verschil in verbruik zit tussen deze twee auto’s.

Batterij test

Het is natuurlijk wel mogelijk dat de state of health van de accu minder is waardoor deze minder presteert. Om dit uit te sluiten zou u deze door een onafhankelijke partij kunnen laten testen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de EV accu test die u met ledenvoordeel kunt bestellen.

Rijomstandigheden

Ik wil wel benadrukken dat ik vermoed dat het verschil ontstaat door andere rijomstandigheden. Dit heeft vaak een veel grotere invloed dan mensen verwachten. We hebben nog een aantal tips omtrent zuinig rijden op onze site; tip 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14 en 15 zijn uiteraard ook van toepassing op elektrische auto’s.

 

Reacties

ANWB-lid

Auteur - 25 maart 2024

Antwoord op vraag over verbuiksverschil tussen twee MG's Marvel R biedt enig houvast, maar mogelijk was vraag niet duidelijk genoeg. Met het vervangen van de auto zijn mijn rustige rijsstijl (ik ben 70+) en gemiddeld gebruik onveranderd gebleven: Dagelijks korte ritjes ( 5- 20 km); elke 2 a 3 weken langere binnenlandse ritten 940-100 km) en elke 6 maanden een retour Barcelona (kruissnelheid op snelweg 110 a 120 km/u met gesloten panoramadak). Bandenspanning steeds op niveau gehouden. Volstrekt vergelijkbaar gebruik en gebruiksomstandigheden dus. Aannemende dat de "state of health" van de accu af fabriek niet anders dan "new" kan zijn, doet Uw uitspraak dat "een dergelijk" verschil (+10%!) niet aannemelijk is mij vermoeden dat er iets anders met de nieuwe auto aan de hand is. Tijd om met de dealer te gaan praten!

Pieter

ANWB Expert - 27 maart 2024

Natuurlijk kunnen er altijd kleine verschillen zijn die u wellicht niet opmerkt, zo kan een ander merk banden al van invloed zijn op het verbruik. Vergeet ook niet dat het de afgelopen maanden veel kouder was, ook de buitentemperatuur heeft een grote invloed op de actieradius.
Maar uiteraard blijf ik graag op de hoogte van de verklaring van de dealer. Ook ik leer dagelijks bij, mede door reacties en commentaar van onze leden.