Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Minimale buitentemperatuur startaccu opladen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 januari 2024

Om mijn 12v startaccu op peil te houden wil ik deze aan de oplader hebben, maar mijn auto staat buiten. Graag verneem ik wat de minimale buitentemperatuur moet zijn om de accu op te kunnen laden? De accu betreft nu een Varta blue dynamic e11 74ah, maar ben ook benieuwd wat hiervoor de algemene stelregels zijn. En wat de gevolgen zijn bij het opladen bij een te lage temperatuur?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen over het gebruik van een accu lader.

Eigenlijk is het belangrijkste advies om u aan de voorschriften van de lader te houden zoals deze omschreven staan in de handleiding van de acculader. Dus de plus aansluiting op de plus, negatieve aansluiting op de min en dan pas het laadproces starten maar er staat natuurlijk ook informatie over het juist instellen van de lader.

Dan uw vragen over de temperatuur waarbij een accu bevriest. Dit is geheel afhankelijk van de conditie van de accu. Van een accu die zo goed als ontladen is, zal het elektrolyt bevriezen zodra de buitenlucht een temperatuur bereikt van iets onder het vriespunt. Van een accu in goede conditie zal het elektrolyt pas bevriezen bij een buitentemperatuur van omstreeks de -20°. Een gezonde accu zal dus niet snel bevriezen in Nederlandse omstandigheden.

Tijdens het laden ontstaat er activiteit tussen de platen in de accu en het elektrolyt. Zodoende zal tijdens het laden de temperatuur iets oplopen. Verder heeft de buitentemperatuur niet veel invloed op het laadproces van de accu.
Tips om een lege accu te voorkomen staan op onze informatiepagina.