Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbaarheid TSI 1.2 90pk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 februari 2024

Goedendag,
Gisteren hebben wij getekend voor een SKODA FABIA Combi occasion na lang onderzoek en vergelijken etc. De auto lijkt ons top maar ik moest wel wennen aan het motorgeluid (anders dan onze vorige SKODA FABIA combi uit 2013 die al even bij de sloop staat helaas). Leek vooral te komen uit de distributieriem/band die naast de motor loopt en de garage gaat het nakijken tijdens het rijklaar maken.
Thuis toch nog even nakijken wat er over de motor staat geschreven en dan schrik ik toch wel wat er over de TSI motoren geschreven wordt en geeft dat een knoop in de buik. Inmiddels zie ik ook genuanceerdere berichten over specifieke modellen.
Kunt u iets zeggen over de TSI motor 90pk? Het model is de SKODA FABIA COMBI 1.2 TSI FIRST EDITION STYLE. Bouwjaar 2015 met 41.767 km op de teller.
Ook al is de deal gesloten, wellicht kunnen/moeten we daar nog iets mee.

Met grote dank

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de aanschaf van een Skoda product met TSI motor wel verstandig is.

De reputatie van hoog olieverbruik en distributieproblemen kleeft wel aan de VAG TSI motoren, maar na 2012 is dat grotendeels wel weggepoetst. Deze motoren zijn inmiddels vele jaren toegepast in enorme aantallen en sluit ik een incidenteel defect niet uit, ook niet bij de jongere exemplaren. Maar de negatieve status van weleer is, gelukkig, niet meer van toepassing.

De riem die u ziet lopen heet de multiriem dit is echt iets heel anders als de distributieriem die altijd onzichtbaar, in de motor is gebouwd. Ook de multiriem is een enorm belangrijk onderdeel en beschadiging of bijgeluiden moet worden voorkomen. Ik adviseer om de auto echt alleen af te nemen als eventuele problemen met deze riem naar 100% tevredenheid zijn opgelost.