Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Soort en afmeting banden

Vraag gesteld door H. Hensbergen op 19 december 2023

Ik overweeg de aanschaf van een Ioniq5, keuze tussen 19 en 20 inch banden.
Kunt u aangeven wat het voor/nadeel is ?
En zijn 4 seizoensbanden aan te raden ? Rijdt hooguit 9000Km per jaar voornamelijk in Nederland

Merk: Hyundai
Type: ioniq 5
Bouwjaar: 2023
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft de keuze tussen 19” en 20” banden en velgen.

Verbruik

In vrijwel de meeste gevallen zorgen de 20” velgen met banden voor een iets hoger brandstofverbruik dan de 19” exemplaren. 20” heeft dan weer het voordeel dat ze zorgen voor een sportiever weggedrag, ook vinden veel mensen grotere velgen er mooier uitzien.
Ik zou u aanraden om met een exemplaar voorzien van 19” en een exemplaar van 20” te gaan proefrijden. U zult vast en zeker een verschil waarnemen in weggedrag. De 19” exemplaren worden door veel mensen als comfortabeler ervaren terwijl de 20” exemplaren zorgen voor een beter stuurgevoel. Uw persoonlijke voorkeur is hierin doorslaggevend.

All seaonbanden

Uit onze tests blijkt dat all seasonbanden beter werken onder kleinere, lichte auto’s en in kleinere bandenmaten. Onder grotere auto’s (SUV’s) of in uitgesproken grote en/of sportieve bandenmaten kan er veel beter gekozen worden voor een combinatie van zomer- en winterbanden. Het is in uw geval dus vooral het gebruik dat bepaalt wat de beste keus is voor u.

Conclusie

All seasonbanden zijn min of meer een compromis, bedoeld om het hele jaar mee te kunnen rijden. Ik benadruk wel dat een all seasonband duidelijke voordelen heeft ten opzichte van een zomerband in de winter of een winterband in de zomer. Maar ook duidelijke nadelen ten opzichte van de echte specialisten, een winterband in de winter en vooral ook een zomerband in de zomer. Maar wanneer u vanwege het gemak liever kiest voor permanent één bandenset, dan is een goede all seasonband een betere keuze dan het hele jaar op een zomer- óf winterband. Wanneer ik u een aanbeveling zou moeten doen dan denk ik dat u met de Michelin CrossClimate 2 of de Goodyear Vector 4 Seasons voor deze maatvoering de beste all seasonband heeft.

Veel meer hierover kunt u lezen op onze pagina: Bandentests.