Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ventilator draait en rookt

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 mei 2023

ls ik mijn auto start en een kleine 10/15 min mee rij dan gaat de automatische ventilator draaien die normaal pas draait als de motor warm is waardoor ik 5 a 8 min witte rook uit de uitlaat heb als de ventilator vanzelf ook weer stopt is de rook verdwenen en dat gebeurt elke x als ik de auto start
waaraan ligt dit

Merk: Fiat
Type: Grande punto 1.3multijet
Bouwjaar: 2010
Brandstof: Diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat er aan de hand is bij uw auto nu deze rookt en de koelventilator vaker dan gebruikelijk draait.

Regenereren

Uw auto is voor zien van een roetfilter. De beschrijving die u geeft er is duidelijk eentje van regenereren van dit filter. Dit regenereren kost tijd en de omstandigheden moeten juist zijn (de temperatuur van de uitlaatgassen moet hoog genoeg zijn).
Een gevolg zou kunnen zijn dat het olieniveau nu te hoog staat waardoor de motor zou kunnen beschadigen. Ik adviseer u eerst het olieniveau te controleren, wanneer dit juist is kunt u het beste zo’n 3 kwartier tot een uur met de auto op de snelweg rijden. Hierna hoort het roetfilter weer voldoende gereinigd te zijn waarna de auto weer normaal functioneert.
Als de auto hierna nog steeds overmatig rookt en de ventilator nog steeds te veel draait adviseer ik u de garage te bezoeken voor een diagnose. Wellicht is het filter versleten of kloppen de drukken inwendig niet.