Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ventilatie

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 mei 2023

Ik heb een technische vraag over mijn auto een toyota auris uit 2011

De temperatuur regeling heb ik in de auto op automatisch staan.
Vandaag heeft de auto op mijn werk een tijdje in de zon gestaan. Bin het starten met koude motor begon gelijk de aanjager te loeien en begon het lampje te branden van de buitenlucht circulatie. Gedurende de bleef de aanjager maar loeien

Wat heeft dit te betekenen?

Merk: Toyota
Type: Auris
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat de airco van uw auto spontaan zo hard is gaan blazen.

Automatische climate control

Ik vermoed dat uw auto is uitgerust met een zogenaamde automatische climate control. Waarschijnlijk was de gewenste temperatuur lager ingesteld dan dat het was geworden doordat de auto in de zon had gestaan (bijvoorbeeld in het interieur was 23° en de ingesteld temperatuur stond op 20°).

In dat geval gaat de automatische airco er alles aan doen om de temperatuur te laten dalen; airco aan, aanjager op volle stand en recirculatie. Hopelijk is de temperatuur dan snel gedaald en zal de aanjager weer zachter gaan blazen en kan de recirculatie weer op de normale stand waarbij verse lucht van buiten wordt gehaald. Dit hangt natuurlijk af van hoe warm het in de auto is en hoe succesvol het koelen verloopt.

Opnieuw vullen

Wellicht koelt de airco niet optimaal bij u waardoor het niet lukt om de ingestelde temperatuur te halen en blijft de airco zijn best doen om af te koelen. In dat geval moet de auto naar de garage om te laten onderzoeken waarom de airco niet goed koelt. Misschien dient het systeem alleen opnieuw gevuld te worden, iets dat redelijk gebruikelijk.
Veel meer over de werking en onderhoud van de airco kunt u lezen op onze site.