Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thuis met krachtstroom laden?

Vraag gesteld door M. Louws op 14 juli 2023

Hallo. We zijn van plan binnenkort een plugin hybride occasion aan te schaffen.  We zitten te kijken naar een kia niro en een mitsubishi outlander.  We krijgen van verkopers verschillende info wat betreft het laden. 1x hoorden we dat we het beste een laadpaal kunnen aanschaffen,  hoewel deze verkoper ook aangaf dat je gewoon op 230volt kunt laden. Toen we aangaven dat we ook thuis over krachtstroom 400v beschikken, gaf hij aan dat het toch nodig is hiervoor een speciaal kastje aan te schaffen (laadpaal)??  Van een ander verkoper hoorden we dat er gewoon een verloopstekker hiervoor verkrijgbaar is.
En van een 3e verkoper hoorden we dat het snelladen met een plugin hybride wordt afgeraden i.v.m levensduur accu. Dus gewoon thuis aan de 230 is het beste meende hij. Nogal verschillende verhalen en adviezen dus. Weet u het juiste antwoord?

Merk: Kia
Type: Niro phev
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Hybride benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft thuis een krachtstroom aansluiting en vraagt of u deze kunt gebruiken voor het laden van de (deels) elektrische auto.

De gegeven adviezen lopen inderdaad nogal uiteen. Eigenlijk moet er eerst duidelijk met welke laadstroom de accu van uw toekomstige auto geladen kan worden en of u dit ook belangrijk vindt.

De accu van een PHEV is nooit extreem groot dus ook met een beperkte stroomsterkte is deze accu vrij snel volledig opgeladen. Bijvoorbeeld een Kia Niro PHEV uit 2019 heeft een accucapaciteit van 8.9kWh. Hij kan slechts met 1 fase worden opgeladen en het maximalen laadvermogen bedraagt 3.3kW. De krachtstroomaansluiting die u thuis heeft biedt in dit geval dus geen meerwaarde; de accu zal niet sneller vol zijn dan bij gebruik van een normaal stopcontact. De auto maakt tenslotte slechts gebruik van 1-fase; deze auto heeft niet de mogelijkheid om met 3 fase te laden. Veel volledig elektrische auto's kunnen dit wel, bij PHEV's is dit erg schaars.

Er zijn inderdaad leveranciers van adapters waarmee u met de aanwezige krachtstroomaansluiting uw (deels) elektrische auto kunt opladen. Dit soort kabels zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij cablesoolutions.

Een normaal stopcontact is in dit geval dus voldoende, echter adviseren wij wel om een aparte groep te reserveren voor het opladen van de elektrische auto. Ziet u: elektrische auto opladen aan normaal stopcontact.

Zo heeft elke (deels) elektrische auto zijn eigen specificaties. Informeer goed welke specificaties van toepassing zijn op de auto die u wilt aanschaffen.