Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang kan de auto rijden met een noodreparatie?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 mei 2023

vanmorgen is uw collega bij mijn auto geweest omdat er rook onder de motorkap vandaan kwam. Hij constateerde dat de waterpomp kapot is. Nu heeft hij er een goedje in gedaan waarmee ik kan rijden. Ik ben alleen vergeten te vragen hoelang ik er mee kan blijven rijden. Aangezien de 3 garages die ik heb gebeld pas over 3 weken plek hebben.

Merk: Peugeot
Brandstof: benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat u doen moet nu de wegenwacht een tijdelijke reparatie heeft uitgevoerd.

Tijdelijke reparatie

Het goedje dat door mijn collega in het koelsysteem is gedaan, is en blijft een tijdelijke reparatie. Het is heel erg afhankelijk van de ernst van de lekkage hoe lang het veilig is om de auto te blijven gebruiken, eigenlijk hebben we hier een glazen bol voor nodig. Ik raad u aan om de auto zo min mogelijk te gebruiken totdat er een professionele reparatie is uitgevoerd.

Definitieve reparatie

De slimste manier is om de auto bij een garage achter te laten zodat ze de waterpomp (en toebehoren) kunnen repareren zodra er tijd over is. Vrijwel alle garages reserveren een deel van de tijd in de agenda voor extra klusjes; afspraken waar extra werkzaamheden bij uit te voeren zijn of bijvoorbeeld klanten die langs komen en waarbij het niet verantwoord is om de auto nog te gebruiken.

De praktijk wijst uit dat automonteurs snel zeggen dat er geen tijd is wanneer ze gebeld worden maar wanneer u voor de deur staat is er vaak wel een mouw aan te passen.
Meer informatie over de waterpomp leest u bij ons op de site.