Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbare caravantrekker

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 31 mei 2023

Wat is een betrouwbare trekauto?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Allereerst moet de auto minimaal 1300 kg mógen trekken. Tenminste, als u van plan bent om het volledige laadvermogen van de caravan te benutten. In de applicatie Tests & Specificaties op anwb.nl kunt u op basis van de gewenste aanhangwagenmassa en overige criteria een selectie van mogelijke kandidaten maken. Verder is het belangrijk om te letten op het eigen gewicht van de auto en de prestaties van de motor.

Voor wat betreft de motor kan je niet meer blindelings afgaan op de cilinderinhoud, omdat benzinemotoren steeds vaker een turbo hebben. Daardoor kan een (bv) 1.2 turbomotor vergelijkbare prestaties leveren als een 1.8 of 2 liter benzinemotor zonder turbo. Een koppel (trekkracht) van minimaal zo'n 230 Nm en een vermogen van 130 pk of meer is een aardige vuistregel. Alles méér is meegenomen en comfortabel, maar meer vermogen en koppel betekent ook een hogere aanschafprijs. Wat minder kan ook, maar dan moet u in de bergen alle zeilen bijzetten, dus terugschakelen en genoegen nemen met wat mindere prestaties. Persoonlijke wensen en eisen spelen dus ook mee, maar ook de omstandigheden (hellingen) die u gaat opzoeken.

Een aandachtspunt is bij elke auto de gewichtsverhouding tussen auto en caravan. Wij adviseren de caravan niet meer dan 75% te laten wegen van het gewicht van de auto, beide werkelijk gewicht. Dat vergt wat aanpassing door bewust zware bagage in de auto te stoppen en de caravan zoveel mogelijk te ontlasten. Dat bevordert de stabiliteit van de combinatie.

Zie aanvullend ook onze applicatie Caravantrekker. Met het selecteren van een mogelijk geschikte auto én beoogde formaat/gewicht caravan krijgt u een beeld van de praktische prestaties van de gekozen combinatie.

De betrouwbaarheid van een auto kan per merk en model verschillen. Uit verschillende onderzoeken en uit de ervaringen van onze leden blijkt dat auto's van Aziatische afkomst over het algemeen goed scoren op dat gebied.