Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe schokdempers minder sterk

Vraag gesteld door G. Kerkhoven op 10 maart 2023

Zijn de juiste schokdempers geplaatst? Ik heb schokdempers laten vervangen aan de voorkant bij een vakgarage  De nieuwe lijken minder sterk. De voorkant deint nu veel meer. De auto helt met de voorkant meer over in de bochten en bij remmen of optrekken duikt de voorkant meer naar beneden of komt meer omhoog. Bij optrekken slippen de voorwielen sneller door. De wegligging is daardoor ook minder stabiel. Het verschil met de strakkere vering achter is duidelijk merkbaar.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft nieuwe schokdempers laten monteren maar bent niet tevreden met de werking hiervan.

Schokdempers zorgen voor het minder deinen van de auto nadat de vering een klap heeft opgevangen. We geven een volledige uitleg op ons onderdelen ABC; schokdempers.

Verschillende karakters

Er zijn verschillende soorten en merken schokdemper verkrijgbaar voor elke auto. Er kan gekozen worden voor originele, maar ook alternatieve merken als Monroe, Sachs, Koni en Meyle leveren vaak passende schokdempers. Deze hebben wel een ander karakter, vaak is de keuze voor gasdruk of dubbelpijp systemen mogelijk. Deze schokdempers passen allemaal maar gedragen zich verschillend.

Klacht

Ik adviseer u uw klachten te bespreken met de garage die de schokdempers gemonteerd heeft. Wellicht past er bij uw rijstijl of rijomstandigheden beter een ander soort demper dan de gekozen dempers.
Om u voor te bereiden op uw gesprek kunt u onze site alvast raadplegen: klacht na reparatie.