Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistoflekkage

Vraag gesteld door J. Willemsen op 4 april 2023

Ik moet regelmatig koelvloeistof bijvullen. Er is een interne lekkage. Kan dit op den duur schade veroorzaken en in welke vorm en hoe zou de lekkage te verhelpen zijn?
Kan het zijn dat het via de uitlaat er uitkomt?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van interne lekkage en of dit schadelijk is.

Interne lekkage

Ik denk dat u bedoelt met een interne lekkage dat u regelmatig koelvloeistof bijvult maar er geen sporen van lekkage vast te stellen zijn.
Ik raad u aan om de garage serieus zijn best te laten doen om de oorzaak van de lekkage vast te stellen. Er kunnen meerdere oorzaken zijn van een dergelijke interne lekkage. Zo kan er een scheurtje zijn naar de verbrandingsruimte, als dat zo is komt de koelvloeistof in de motor en verdampt via de uitlaat. Dit is vrijwel altijd te constateren door de garage. De garage controleert of er CO2 aanwezig is in de koelvloeistof, is dit aanwezig dan is er een verbinding tussen verbrandingsruimte en koelsysteem. De garage kan dit testen door middel van een speciale CO2 tester voor het koelsysteem zoals deze: midlock cilinderkop lekkage test.
In het geval van een lek is waarschijnlijk de koppakking defect. Reparatie is noodzakelijk, de kans is groot dat het lek erger wordt en u autopech krijgt doordat de motortemperatuur oploopt tijdens het rijden.

Andere mogelijke oorzaken

Er zijn echter ook andere mogelijke oorzaken van lekkage die snel over het hoofd gezien worden; misschien is de kachelradiateur lek en verzamelt die koelvloeistof, zich onder het tapijt in het interieur.
Het is ook mogelijk dat een water gekoelde intercooler of gekoelde EGR lek zijn. In dat geval verdwijnt de koelvloeistof ook in de vorm van waterdamp via de uitlaat de motor.
In alle gevallen adviseren we een spoedige reparatie. De ervaring leert dat een kleine lekkage plotseling groot kan worden met als gevolg een over verhitte motor en misschien wel extra schade. Dat moet altijd voorkomen worden!

Meer informatie over de koppakking.