Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wegenbelasting voor elektrische auto's

Vraag gesteld door op 12 januari 2023

Beste, nu lees ik steeds dat er wegen belasting zit aan te komen voor elektrische auto"s. Dat is ook best begrijpelijk. Alleen ben ik benieuwd hoeveel dat zal zijn. Wordt dat net zo duur als een benzine auto of ligt dat wat lager. We hebben vorig jaar voor in de buurt een Fiat 500e gekocht maar dan had ik beter een benzine kunnen kopen want die weegt 500kg minder en goedkoper van aanschaf. 
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt hoeveel belasting u gaat betalen voor uw elektrische auto vanaf 2025.

Belasting

Hoe de belasting er vanaf 2025 precies uit gaan zien is nog onbekend. Elektrische auto’s zijn t/m 2024 vrijgesteld van wegenbelasting (MRB). Dit is niet houdbaar op de lange termijn. Ook een elektrische auto maakt gebruik van de weg en zal bij moeten dragen aan kosten van wegonderhoud. Wel pleiten wij voor een kortingstarief t.o.v. een auto met verbrandingsmotor in de periode na 2025. Ons complete standpunt kunt u nalezen op onze site.

Gebruikskosten

De kosten die u maakt wanneer u een elektrische auto rijdt zijn een heel stuk lager dan die van een auto met verbrandingsmotor. Wanneer u de auto eenmaal heeft in bezit heeft zult u dit ook maandelijks merken, zelfs wanneer de MRB aanmerkelijk hoger blijkt te zijn. Ziet u bijvoorbeeld onze uitleg over wat elektrisch rijden nu echt kost.