Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Interieurgeluid auto

Vraag gesteld door op 30 december 2022

kunt u aangeven wat het max binnengeluid in decibel in een auto mag zijn?
Bij ongeveer constant 80 km rijden maakt de auto (in mijn beleving) veel geluid

Merk: Toyota
Type: Yaris
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Hybrid-benzine
Motorvermogen: 100 pk
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 


U vraagt wat het geluidsniveau van de auto mag zijn in het interieur.

Hoog geluidsniveau

Het is een bekend fenomeen dat het geluidniveau in de Yaris hybride van deze generatie behoorlijk hoog is. De verbrandingsmotor moet vrij hard werken vanaf een dergelijke snelheid en dat is hoorbaar. In de huidige Yaris is aanmerkelijk meer werk gemaakt van isolatie. Zo is het de eerst genoemde zwakke eigenschap van deze auto, ziet u; ADAC test yaris. Onze collega’s van ADAC voerden een geluidmeting uit bij 130 km/u en bij deze auto werd een volume van 70.1 dB geregistreerd.

Banden

Geluiden kunnen ook afkomstig zijn van de banden, in dat geval kan het helpen om een ander soort banden te laten monteren. Laat hierom de garage vaststellen of het gaat om een eigenschap of een defect aan de auto. 

 

Reacties

 

L. Brouwers

Auteur - 2 januari 2023

Dus het geluid komt van de voorkant en niet van de accu 's onder de achterbank. Bestaat de mogelijkheid om bij dit type ook nog extra geluiddempende isolatie aan te brengen?

Pieter

ANWB Expert - 5 januari 2023

U vraagt of het mogelijk is om geluiddempende folie aan te brengen.

Isolatie aanbrengen tegen geluid is een heel secuur werkje. Er hoeft maar een klein lekje in de isolatie aanwezig te zijn en hierdoor dringt het geluid weer naar binnen. Speciale folie aanbrengen is dan ook bijna onmogelijk. Hoewel u natuurlijk altijd aan de dealer kan vragen of ze auto nader kunnen inspecteren; misschien is er sprake van een lekkage waardoor bij uw auto extra omgevingsgeluiden naar binnen kunnen treden.
Een andere mogelijkheid is om stillere banden te monteren waardoor er minder rolgeluiden ontstaan. Niet voor niets staat geluidproductie op nummer 3 bij de normering in het Europese bandenlabel.