Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie roetfilter

Vraag gesteld door J. Bos op 8 december 2022

Ik heb op 23 november 2022 een Opel Vivaro gekocht voor 12000 euro. De kmstand is 197000.
Nu 2 weken later, gaat het lampje brander van de motormanagement en een sluetel. Daarbij geeft hij aan controleer luchtvervuiling/inspuiting. Nu heb ik gelezen dat dat bijna zeker het roetfilter is, en na navraag kost mij dat zo,n 7 a 800 euro om te laten reinigen. Ben ik daarvoor zelf aansprakelijk? Ik wist niet eens dat dat erop zat.

Merk: Opel
Type: Vivaro
Bouwjaar: 2017
Brandstof: diesel

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U kocht nog géén maand geleden bij de dealer de genoemde auto. Nu is er sprake van een storing dat vermoedelijk richting het roetfilter wijst. U vraagt of die herstelkosten voor u zijn.

Uw auto is van de generatie die beschikt over een roetfilter om aan de betreffende emissie eisen te kunnen voldoen. Zó kort na aanschaf hoeft u echter niet te verwachten dat er sprake van een storing dat inderdaad mogelijk richting een verzadigd roetfilter wijst. Vervangen of grondig reinigen is dan in de regel de oplossing. En gezien de kilometrage van deze auto is dat op zich niet ongebruikelijk. Maar wél wanneer dat na twee weken bezit al aan de orde blijkt. U kunt de verkoper gerust hierover aanspreken en beroep doen op garantie. Daar is geen discussie over mogelijk.