Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afgenomen actieradius EV

Vraag gesteld door R. Vrenken op 6 december 2022

Naar mijn mening is de actieradius te veel afgenomen en de door de auto opgegeven actieradius is in werkelijkheid maar de helft. De dealer wil wel een test uitvoeren die volgens hun  € 500,00 kost. Deze test zou ik zelf moeten betalen maar wordt niet berekend als de auto niet aan de norm voldoet. Mijn vraag is wat is dan die norm na 2 jaar en 25.000 km en is deze procedure normaal. Het betreft een private lease auto met kenteken K-653-FT

Merk: Seat
Type: Mii electric
Bouwjaar: 2020
Brandstof: electrisch
Motorvermogen: 80

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U heeft een Seat Mii Electric die volgens u een steeds kleinere actieradius lijkt  te hebben. Een testprocedure is volgens de garage mogelijk maar de kosten zijn op basis van ongelijkheid. U vraagt wat een acceptabele norm is voor een accu degradatie met een reductie van de actieradius als gevolg.

Ik verwijs u naar onze pagina Garantie op elektrische auto en accu. Daar vindt u ook het overzicht garanties op elektrische auto's met vermelding van het minimum aan State of Health van de tractieaccu. Seat is in dit overzicht nog niet opgenomen maar VW wel, die ongetwijfeld wat standpunt betreft op een lijn zal zitten met Seat. Dan is 70% de ondergrens met overigens 8 jaar/160.000 km als garantienorm voor deze accu.