Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden met 4 mm profiel

Vraag gesteld door M. Blom op 16 november 2022

Mijn winterbanden zitten nu op de 4mm en ik verwacht er deze winter 2500km mee te rijden.
Mijn garage zegt dat ik ze nu moet vervangen, maar ik dacht verplicht bij 1,6 en aangeraden ONDER de 4mm. Kan ik mijn winterbanden na dit winterseizoen vervangen of raad u mij aan dat inderdaad nu te doen? Hoe snel slijten die banden in 4 maanden?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Volgens uw garage moeten uw winterbanden vervangen worden vanwege nog 4 mm profiel. U vraagt of dat juist is óf dat 1,6 mm ook voor winterbanden de wettelijke minimale profieldiepte is.

De regel dat winterbanden tenminste 4 mm profiel moeten hebben is onjuist. In een wintersportland als Oostenrijk is dat wél het geval maar bijvoorbeeld Duitsland hanteert dat slechts als advies. Dus is de conclusie dat u met de betreffende winterbanden gerust met minder dan 4 mm aan profiel mag rijden maar nooit minder dan de wettelijke 1,6 mm.

De bandenslijtage de komende 2.500 km zal echt gaan om slechts enkele tienden millimeters profiel. Naar verwachting zal na 4 maanden en 2.500 km de profieldiepte niet onder de 3,5 mm uitkomen. Ruim genoeg om ook bij gladheid nog altijd profijt te hebben van deze winterbanden. Het zou dus onzinnig zijn om de winterbanden in deze conditie te gaan vervangen. En een volgende winter moet ook nog gerust verantwoord en veilig kunnen.

Mocht u wintersport gerelateerde plannen hebben, dan kunnen dergelijke regels in het buitenland wel afwijken. Check dan onze pagina Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland waar u per individueel land kunt zien wat de regels aldaar zijn.