Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe auto voorbereiden schorsing

Vraag gesteld door S. Roekalea op 9 november 2022

Ik ben van plan om mijn auto voor 1 jaar te schorsen en in een niet geisoleerde garagebox te plaatsen. Wat zijn de Do's en Dont's voor de auto?

Auto voltanken of juist niet, olie etc tot max aanvullen, accu er uit halen en dergelijke?
Het is niet mogelijk om de auto te rijden op deze plek, maar ik zou in de stalling eens per aantal maanden of weken de auto voor een half uur aan kunnen laten staan en heb misschien 5 meter speling voor de auto. Of sloop ik mijn hele auto om hem voor een heel jaar stil te laten staan?
KM-stand: 172.553

Merk: Toyota
Type: Aygo Acces
Bouwjaar: 2012
Brandstof: E10 benzine
Motorvermogen: 68

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U gaat de  auto een jaar stallen en vraagt nu wat te doen.

Brandstof en olie

Ik wil beginnen met het advies de auto af te tanken. Hoe voller de tank, hoe minder invloed van zuurstof op het verouderingsproces van de brandstof en het aantasten van het brandstofsysteem. Het betreft hier een benzine auto en dan adviseer ik u de auto af te tanken met de duurdere premium E5 benzine, die in de meest gevallen vrij is van ethanol.
Olie verversen zou u kunnen overwegen ná de stallingsperiode. Dan tapt u feitelijk ook de hoeveelheid vocht af dat de olie ook doet verouderen.

Accu en banden

Wat betreft de accu kunt u deze het beste verwijderen en op een vorstvrije plek opslaan. Bij voorkeur aansluiten op een druppellader om volledige ontlading van de accu te voorkomen. Het advies is ook de bandenspanning flink hoger te zetten, om de kans op hoogteslag van een band te voorkomen na maanden van stilstand. Met 0,5 bar extra bandendruk is dat risico minimaal.

Ventilatie

Een jaar in de stalling is niet schadelijk, hou er wel rekening mee dat u geen schimmels in het interieur krijgt, zorg voor goede ventilatie in de auto.

U hoeft de auto in de tussentijd niet te starten en een tijdje te laten draaien. Wanneer u niet de gelegenheid heeft om met de auto te gaan rijden voegt dit niets toe en rijden met een geschorst kenteken zit er niet in.