Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoband

Een band is meer dan een stuk rubber. Hij bestaat uit meerdere lagen, een rubbersamenstelling en het profiel.

1 Profiel- loopvlak
2 Velg
3 Karkas- stabiliseringslaag
4 Ventiel
5 Hieldraden

Hoe werkt ´ie?

Een autoband moet luchtdicht zijn, lang meegaan, makkelijk over de weg rollen, weinig geluid maken en stof, vuil en water goed afvoeren. Dat alles onder allerlei weersomstandigheden. Er zijn verschillende soorten: winterbanden presteren het best bij minder dan 7°C, wordt het warmer dan zijn zomerbanden de beste optie. Of je kiest voor de vier seizoenen- of all weatherband.

Wat doet de autoband?

Een band heeft een aantal functies: het voertuig dragen (een auto weegt gemiddeld 1100 kg), zorgen voor een veilige wegligging en aandrijf-, stuur- en remkrachten overbrengen op het wegdek.

Waardoor slijt een autoband?

Door de wrijving met het wegdek slijt het rubber beetje bij beetje weg. Rijd je rustig, dan slijt je band minder hard. De juiste bandenspanning zorgt voor minder slijtage, een betere wegligging en lager brandstofverbruik. Banden kunnen ook verouderen; door het opwarmen tijdens het rijden, dan weer afkoelen en vooral door uitdroging door de zon. De ‘kleefkracht’ van de band neemt hierdoor af en er kunnen droogtescheurtjes ontstaan. Het advies is om banden niet langer dan 6 jaar te gebruiken, gemiddeld neemt de betrouwbaarheid daarna sterk af. 

Tips van de Wegenwacht

Wat mag je qua levensduur verwachten?

Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de autobanden verwachten dat deze ten minste 40.000 km meegaan. Autobanden slijten door gebruik. Na 40.000 km moet je er rekening mee houden dat je ze moet laten vervangen. Als je de auto nauwelijks gebruikt raden wij aan om autobanden na 6 jaar preventief te vervangen. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen van de verkoper/reparateur.

Heb je een technische vraag? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto-experts

 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.