Autoband

Een band is meer dan een stuk rubber. Hij bestaat uit meerdere lagen, een rubbersamenstelling en het profiel.

1 Profiel- loopvlak
2 Velg
3 Karkas- stabiliseringslaag
4 Ventiel
5 Hieldraden

Hoe werkt ´ie?

Een autoband moet luchtdicht zijn, lang meegaan, makkelijk over de weg rollen, weinig geluid maken en stof, vuil en water goed afvoeren. Dat alles onder allerlei weersomstandigheden. Er zijn verschillende soorten: winterbanden presteren het best bij minder dan 7°C, wordt het warmer dan zijn zomerbanden de beste optie. Of je kiest voor de vier seizoenen- of all weatherband.

Wat doet ’ie?

Een band heeft een aantal functies: het voertuig dragen (een auto weegt gemiddeld 1100 kg), zorgen voor een veilige wegligging en aandrijf-, stuur- en remkrachten overbrengen op het wegdek.

Waardoor slijt ’ie?

Door de wrijving met het wegdek slijt het rubber beetje bij beetje weg. Rijd je rustig, dan slijt je band minder hard. De juiste bandenspanning zorgt voor minder slijtage, een betere wegligging en lager brandstofverbruik. Banden kunnen ook verouderen; door het opwarmen tijdens het rijden, dan weer afkoelen en vooral door uitdroging door de zon. De ‘kleefkracht’ van de band neemt hierdoor af en er kunnen droogtescheurtjes ontstaan. Het advies is om banden niet langer dan 6 jaar te gebruiken, gemiddeld neemt de betrouwbaarheid daarna sterk af. Meer weten? Kijk op anwb.nl/banden.

Tips van de Wegenwacht

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts