Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel regeneratie

Vraag gesteld door op 27 november 2022

Mijn vraag is of het normaal is dat mijn diesel 2.0 tdi vaak regenereert, dus een paar keer per dag. Ik heb nog geen lampje van het roetfilter en ik laat het regenratieproces altijd afmaken. Tellerstand staat op 230.000km

Merk: Seat leon st
Type: Leon
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 184pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw Seat regenereert een paar keer per dag en u vraagt of dit normaal is.

Regeneratieproces

Tijdens de verbranding ontstaat er roet dat via de uitlaat de verbrandingsmotor verlaat. Om nu te voorkomen dat deze roetdeeltjes in de buitenlucht komen worden deze afgevangen door het roetfilter. Wanneer hier veel roet aanwezig is zal de temperatuur in het roetfilter oplopen om zodoende de opgeslagen roetdeeltjes te verbranden. Dit verbrandingsproces noemt men regenereren.

Slijtage

Waarschijnlijk is er sprake van slijtage van het roetfilter of zijn er veel as deeltjes achtergebleven in het filter. Hierdoor is regeneratie niet meer volledig mogelijk en zal het proces vaak herhaald worden. 
U kunt de auto het beste aanbieden bij de garage of een specialist op het gebied van diesels. Na het stellen van een goede diagnose kan bepaald worden hoe nu te handelen om het roetfilter in het vervolg wel goed te kunnen regenereren.

Meer over het roetfilter vindt u op onze site: ANWB ABC roetfilter.