Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is transport mogelijk?

Vraag gesteld door op 20 oktober 2022

Heb al ANWB en wegenwacht gebeld, deze verwijzen mij naar hier. Vraag:
Mijn moeder heeft een Nederlandse auto in Italie staan, rijdt deze meestal iedere winter terug naar Nederland. Wegens Coronamaatregelen en een ongeval heeft ze dit de laatste tijd niet kunnen doen en is inmiddels haar APK verlopen. Hoe kunnen we haar auto weer naar Nederland transporteren zodat ze de APK weer op orde kan krijgen? Ik neem aan dat de ANWB of wegenwacht vaker auto's uit het buitenland naar Nederland vervoert. Transportwebsites vragen enorme bedragen hiervoor

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of de ANWB de auto van uw moeder kan ophalen uit Italië aangezien de APK is verlopen.

Kenteken schorsen

Wanneer een auto een geldig kenteken heeft is de eigenaar verplicht om te zorgen voor een geldige APK. Indien de APK nu verlopen is (en de auto bevindt zich in het buitenland) kunt u het kenteken alleen schorsen om te voorkomen dat u een bekeuring krijgt. Echter met een geschorst kenteken mag u de auto niet gebruiken, ook niet in het buitenland. Zie: Het kenteken schorsen.

Transportbedrijf

Ik adviseer u de auto door een transportbedrijf naar Nederland te laten brengen en de auto af te laten leveren bij een garagebedrijf dat de auto kan voorzien van een nieuwe APK. Vervolgens kunt u de schorsing weer ongedaan maken.
De ANWB haalt veel vaker auto’s vanuit het buitenland naar Nederland. Het gaat dan om defecte auto’s van vakantiegangers die in het bezit zijn van Wegewacht Europa Service. De ANWB laat deze auto’s dan door transporteurs vervoeren en wij maken dan enorme kosten die in dat geval niet worden doorbelast aan onze leden.
In dit geval kan uw moeder niet terugvallen op Wegewacht Europa Service. Helaas kunnen wij uw moeder dus niet helpen en is de enige mogelijkheid om zelf gebruik te maken van een dergelijk transportbedrijf. Wij maken vaak gebruik van de diensten van logicx neemt u met hen contact op om een inschatting te krijgen van de kosten.