Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting Renault 1.2 TCe moet alwéér vervangen worden

Vraag gesteld door op 21 september 2022

In 2020 heb ik Reanult Grand Scenic TCE 130 uit 2014 gekocht met +/- 93.000 op de teller. Bij aflevering is de distributieketting en kettingspanner vervangen. Ik ben nu iets meer dan 20.000km verder en de ketting begint weet te ratelen. Mijn garage adviseert om de ketting z.s.m. te vervangen en geeft een prijsindicatie van €1000,- tot €1500,-.
Ik lees dat dit een bekend euvel is van de 130 TCE en dat de kans aanwezig is dat ik over 20.000km wéér aan de beurt ben. Ik kan me niet voorstellen dat dit acceptabele slijtage is. Wat zijn mijn rechten hier als consument?

Merk: Renault
Type: Grand Scenic TCE 130
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 130
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

De distributieketting van uw Renault Grand Scénic (2014, ca 103.000 km) dient volgens de garage waar u de auto ook heeft gekocht wederom vervangen te worden. 20.000 km geleden is de ketting en de kettingspanner ook vervangen. De garage beraamt de kosten op 1000 tot 1500 euro. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Levensduur distributieketting

Bij normaal gebruik en regulier onderhoud van de auto mag u van een distributieketting verwachten dat deze een gemiddeld autoleven lang meegaat. Problemen met de distributieketting doen zich helaas wel vaker voor (zie hier) bij deze generatie Renault-motoren, in het bijzonder bij de 1.2 TCe motor van vóór 2016. Uw vrees dat het probleem ná vervanging opnieuw kan optreden is ook niet ongegrond. Er is een geval bekend waarbij de ketting vier keer moest worden vervangen in 6,5 jaar tijd. (zie hier)

Wettelijke garantie

Nu de ketting na pakweg een jaar en al bij 20.000 km alweer aan vervanging toe is, maak dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst. Ofwel er is sprake van non-conformiteit (art 7:17 BW). Voor een beroep op conformiteit dient u als consument de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te herstellen.

Verdeling reparatiekosten

Wellicht doet de garage met het prijsvoorstel al water bij de wijn, omdat er voor vervanging van de ketting bij dit type auto ook hogere bedragen genoemd worden. Echter, als er sprake is van non-conformiteit dan zijn de reparatiekosten volledig voor rekening van de verkoper.

Stappenplan

Middels het stappenplan klachten na aankoop leggen wij u stapsgewijs uit hoe u een dergelijk probleem kan aanpakken.