Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Leeftijd of kilometerstand

Vraag gesteld door D. Schijff op 12 september 2022

Ik wil graag een auto kopen. Voor mijn budget (7000,-) zie ik erg leuke auto's voorbijkomen. Daarbij ook auto's van rond de 10 jaar.
Soms zie ik ook auto's te koop staan met redelijk weinig km stand (40.000) met wel een leeftijd van bijv. 10 jaar. Dit roept mij vragen op.
Mijn vraag is: wat kan de leeftijd van de auto zeggen over de status? Is dit vragen om veel onderhoud/reparatie kosten?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U bent bezig met de aanschaf van een occasion en u vraagt of de leeftijd óf de kilometerstand de belangrijkste factor is voor een bepaalde keuze.

Kilometerstand

Wat ons betreft ligt de nadruk meer op de kilometerstand en de algehele staat en conditie van een occasion dan bij de leeftijd. Een mooier, frisser en beter onderhouden exemplaar met een wat gunstiger tellerstand, heeft dan méér de voorkeur dan een die weliswaar een jaartje jonger is, maar met meer op de teller en in z'n geheel er misschien net wat minder aan toe is. De leeftijd is dan ondergeschikt en is méér kilometers simpelweg ook meer slijtage.

Stilstand

Maar tot zekere hoogte. Stilstand kan ook tot zekere hoogte achteruitgang betekenen. Bepaalde onderdelen moeten immers wel regelmatig in beweging blijven. Dus óók een auto die weinig rijdt moet feitelijk ook goed onderhouden worden.

De auto in het algemeen

Wanneer u op zoek gaat naar een geschikte occasion binnen het genoemde budget, dan is het de kunst om die eruit te pikken die het méést alles mee heeft. Een nette auto zegt vaak iets over de berijder en het onderhoud. Met een niet te hoge (gegarandeerde) tellerstand, bijvoorbeeld maximaal 120.000 km, kunt u wat kilometrage nog jaren vooruit. En wanneer die ene auto dan misschien net één jaartje ouder is dan andere kandidaten, kan dat dan toch de beste keuze zijn.

Conclusie

Dus een auto met een redelijke en gemiddelde kilometerstand, die van binnen en van buiten aan alle kanten uitstraalt netjes te zijn bereden en goed onderhouden, maakt de leeftijd dan ondergeschikt. Bij voorkeur wél met Bovag garantie als veilige stok achter de deur.

Zie voor aanvullende adviezen ook onze pagina In 4 stappen een tweedehandsauto kopen.