Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wegvignet introduceren voor toeristen

Vraag gesteld door S. Vreeswijk-de Wit op 18 juli 2022

Wellicht kan de ANWB politiek Nederland in beweging brengen om te zorgen dat buitenlanders een vignet moeten kopen voor een bezoek aan NL. Ik zie ongelooflijk veel Poolse, Hongaarse en Roemeense voertuigen rijden, hier in het westen. Zij betalen geen motorrijtuigenbelasting o.i d. Wanneer iedere buitenlander een vignet zou moeten kopen, kunnen de benzine prijzen voor ons omlaag.

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert


U vraagt of de ANWB politiek Nederland in beweging kan brengen om buitenlanders een vignet (voor motorrijtuigenbelasting) te moeten kopen voor een bezoek aan NL.

Er rijden inderdaad in Nederland een behoorlijk aantal auto’s rond met een buitenlands kenteken. Deels zijn dit toeristen maar een ander groot deel bestaat uit mensen die hier wonen en werken. Deze zijn verplicht, net als u, om wegenbelasting en BPM te betalen in Nederland, dat staat los van het kenteken.  
De ANWB is niet voor het invoeren van een vignet in het huidige autobelastingstelsel. Als we alleen een vignet invoeren voor toeristen, verwachten we dat de kosten voor het uitvoeren ongeveer gelijk zijn aan de eventuele opbrengst. Als Nederland naar een nieuw autobelastingsysteem “betalen naar gebruik” gaat, zal dit opnieuw bekeken moeten worden.