Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitschakelen airbag passagierskant toegestaan?

Vraag gesteld door K. Seghers op 14 juli 2022

Ik heb een buscamper met alleen zitplaatsen voorin. De airbag aan de passagierskant kan niet uitgeschakeld worden, maar zou graag onze baby in de maxi-cosi meenemen. Deze is achterwaarts gericht. Is het toegestaan om de airbag permanent uit te laten schakelen door de garage aan de passagierskant?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt of het is toegestaan om de airbag aan de passagierskant van uw buscamper permanent uit te schakelen, zodat u uw baby in de camper veilig kan vervoeren. De airbag is niet zelf uit te schakelen, dus bent u op de dealer aangewezen.

Wettelijk is het toegestaan de airbag uit te schakelen, maar automerken gaan niet allemaal op dezelfde manier om met deze handeling in verband met het voorkomen van claims. Soms is uitschakelen geen probleem. Er kan wel gevraagd worden een formulier in te vullen en te ondertekenen over aansprakelijkheid en claims na letsel door het niet werken van de airbag. Het komt ook voor dat de fabrikant van de auto niet wil meerwerken aan uw verzoek en de airbag niet wil laten uitschakelen. In dat geval zou een universele garage de handeling wellicht willen uitvoeren.