Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik?

Vraag gesteld door L. Vosters op 14 juli 2022

Ik heb deze auto bij een garage gekocht met 130000 km op de teller.
Na er een week mee gereden te hebben wilde  ik het oliepeil controleren en er zat geen druppel olie aan de olie peilstok. Bij de garage hebben ze er 1 liter olie bij gedaan. Er is dus of te weinig olie in gedaan bij de afleverbeurt of de auto verbruikt teveel olie. Als ik terug ga naar de garage wordt ik niet serieus genomen en men laat weten dat ik zelf niet moet olie peilen maar na 1000 km terug te komen en dan kijken hun of er nog olie in de motor zit.
Wat kan ik het beste doen want ik vertrouw het niet.

Merk: Mazda
Type: Mx5 Nc
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 126

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U heeft geconstateerd dat er te weinig olie in de auto zat en vraagt of het advies van de garage goed is.

Het voorstel van de garage is niet gek. Zij zijn de aangewezen persoon om een eventueel defect op te sporen en te verhelpen. Natuurlijk kunt u tussentijds het olieniveau wel controleren maar bijvullen moet u zelf niet doen zodat de garage de gelegenheid heeft om het werkelijke verbruik vast te stellen. Als u toch tussentijds constateert dat het olieniveau op of onder het minimum staat neemt u dan contact op met de garage en laat het bijvullen door hen gebeuren. Op deze manier weet de garage precies hoeveel olie de auto verbruikt en of dit overmatig is.
Waarschijnlijk is er bij de aflevering inderdaad te weinig olie gevuld wat slordig is. Indien het rode oliedruklampje nooit is gaan branden bij een lopende motor zal er altijd voldoende oliedruk geweest zijn dus hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele schade.
Hoe u het beste het olieniveau kunt controleren kunt u op onze site bekijken.