Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moeilijk opstarten

Vraag gesteld door S. Oancea op 18 juli 2022

Mijn auto heeft al een tijdje moeite met opstarten. Bij het omdraaien van het contact gaat de startmotor draaien maar de auto wilt niet aanslaan. Naar een aantal keer proberen gaat hij heel stotterend met zo’n 300/400 rpm aan en er komt heel veel zwarte rook uit het uitlaat. De auto verzuipt zich eigenlijk. Na zo’n minuut tijd gaat hij vanzelf naar 800 rpm en je kan wegrijden zonder problemen. Tijdens het rijden is er niets bijzonder te merken in de auto, alles werkt naar behoren, geen geluiden of trillingen en het verbuik is ook niet verranderd naar mijn idee. Stationer heeft hij weleens onregelmatige rpm’s.  De startmotor en de accu zijn goed, de boujies zijn pas vervangen en de auto heeft groot onderhoud gehad vorig jaar in augustus. Ik ben met hem ook naar garage geweest, maar ze konden niets vinden.
Wat kan er aan de hand zijn ?

Merk: Volkswagen
Type: Golf 4 1j1 hatchback 1,6 16v
Bouwjaar: 2002
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 105

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


De VW Golf slaat soms slecht aan en u vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Uw klacht klinkt als een probleem met de brandstofdruk. Wanneer de druk te laag is zal het lastiger zijn om snel aan te slaan. Vervolgens zal de motorcomputer de injectoren lager openen en hierdoor kan de motor verzuipen.
Een andere mogelijkheid is ook een slechte of een vervuilde verdeelkap (lang niet alle motortypes hebben deze). Ook zou het kunnen dat de MAP sensor een verkeerd signaal geeft door vervuiling van de sensor zelf.

Het slimste is de auto in de middag bij de garage brengen met het verzoek pas te starten na een nacht rust. De garage kan dan hopelijk ook zelf meemaken wat u ervaart en een goede diagnose stellen.