Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto verkopen aan buitenlandse handelaar

Vraag gesteld door op 11 juli 2022

Ik wil mijn auto verkopen en krijg een bod van een buitenlandse handelaar. Waar moet ik op letten en is zo'n transactie verstandig?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Bij uw vraag over het verkopen van uw auto op afstand aan iemand in het buitenland gaan bij mij vooral alarmbellen rinkelen.

Oplichting

Ik wil u waarschuwen voor oplichtingspraktijken. Het is een bekend verhaal: een zogenaamde koper uit het buitenland meldt zich, biedt een hele goede prijs en vraagt u de auto te transporteren. Uiteindelijk zit de verkoper zonder auto én zonder geld, hoe aantrekkelijk of vertrouwenwekkend het verhaal ook was. Het is vooral verdacht als het om een zogezegd normale, gangbare auto gaat waar u een hoog bod op krijgt.

Advies

Hoe weet u of de koper bonafide is of een oplichter? Bied aan de auto zelf naar het betreffende land te brengen en daar contant af te rekenen en u hoort er niets meer van. Probeer de persoon te bellen. Met de oplichters die ik bedoel is geen telefonisch contact te krijgen, een serieus geïnteresseerde handelaar zal u juist graag willen spreken. 
Mijn advies: handel bij de verkoop van een auto altijd in persoon, schrijf samen het kenteken over en zorg dat het geld op uw eigen bankrekening staat voordat u de auto meegeeft of aanmeldt voor export bij de RDW. Tips voor het veilig verkopen van een auto vindt u op anwb.nl.