Naar artikel

Temperatuur koelvloeistof

Vraag gesteld door op 14 juni 2022

Auto peugeot 206 benzine uit 2007, 1,4 liter.
Heb de auto nu, anderhalf jaar, koelvloeistof eerst altijd netjes 85 graden bij warme motor.
Sinds een paar maanden stijgt de temperatuur bij warme motor tot ruim 95 graden als ik voor het stoplicht stil sta. Dan slaat de vin bij radiateur aan en zakt temperatuur naar 90 graden. Rijdt ik in de stad dan zit temperatuur iets onder de 90 graden. Op de grote weg nog steeds 85 graden.
Hoe kan dit?
Wat kan ik hier aan doen?
Moet ik hier iets aan doen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


De motortemperatuur van uw auto is hoger dan uw gewend bent en vraagt hoe dat kan.

Ik vermoed dat er een minder goede doorstroming is in het koelsysteem, bijvoorbeeld door slijtage van de waterpomp of een thermostaat die minder goed werkt. Nu is er op korte termijn geen reden voor zorgen, de temperatuur is altijd minder dan 100° dus er zullen geen problemen ontstaan door dampbellen in het koelsysteem. Eigenlijk is het ideaal wanneer de motortemperatuur oploopt tot 95°, dan de ventilator inschakelt en de temperatuur vervolgens zakt naar 90°. Echter de buitentemperaturen lopen nu op en misschien wilt u wel met de auto op vakantie naar warmere landen.

Vooral omdat u anders gewend bent adviseer ik u het koelsysteem door de garage uitvoerig te laten controleren. Indien de garage constateert dat het koelsysteem in orde is kunt u met een gerust gevoel de zomer te gemoed.