Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieusticker en tolvignet camper

Vraag gesteld door J. Westerink op 15 juni 2022

Ik reis per camper via Duitsland, Dresden, Polen, Wroclaw naar Zilina in Slowakije. Welke vignetten moet ik hebben in Duitsland en Polen voor een diesel camper. ik heb milieusticker groen 4 al op de camper.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U gaat met uw camper de uitgestippelde reis maken en u vraagt of er milieu- en tolvignetten nodig zijn.

Duitsland en Polen

In Duitsland bent u geen tol verschuldigd en met de groene milieusticker op de voorruit bent u wat dat betreft helemaal voorzien. Tol in Polen gaat u echter wel tegenkomen maar niet op basis van een vignet of sticker. De betaling kan op verschillende manieren, zoals u kunt lezen op onze pagina Tol in Polen. Let op: of uw camper méér of minder mag wegen (toegestane maximale massa) dan 3500 kg is ook nog van belang zoals u kunt lezen.

Slowakije

Om de tol te betalen in Slowakije is het verplicht een elektronisch vignet aan te schaffen, het zogenoemde e-vignet. Hier vindt u een overzicht van de toltrajecten en tariefklassen in Slowakije en hoe het e-vignet aan te schaffen. Zowel Polen als Slowakije kennen geen milieuzones en hoeft u daar géén voorbereidingen voor te treffen.

Praktische landeninfo

Tot slot adviseer ik u nog wel de praktische landeninfo door te nemen van DuitslandPolen en Slowakije voor eventueel ook afwijkende verkeersregels en andere belangrijke zaken.