Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof lekkage?

Vraag gesteld door W. Appel op 20 juni 2022

Ik heb 1.5 maand geleden het expansievat laten repareren, deze omdat die lek was, na 1x ermee gereden te hebben was de koelvloeistof gezakt tot precies tussen max en min. Dit is zo gebeleven tot vandaag.
Nu ben ik op vakantie met 32 graden naar Italië gereden, 1300 km. Nu is na licht afkoelen mijn koelvloeistof gezakt tot net boven het minimum. Is er kans dat het lekt? Kan niks vinden, maar ruik wel een zoete koelvloeistof geur?

Merk: Peugeot
Type: 208
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.4vti 95pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw Peugeot 208 lijkt na een nieuw expansietankje tóch nog een beetje koelwater kwijt te raken.

Lekkage

Het feit dat het koelwaterniveau wat lijkt te zakken én u de zoetige geur van koelvloeistof lijkt waar te nemen, is dat wel een indicatie dat er iets van een lekkage moet zijn. Maar wellicht zeer gering omdat u dit constateert na een rit van 1.300 km. Misschien is er slechts sprake van het 'zweten' van koelwater dat de betreffende geur ook kan verklaren.

Conclusie

Maar na een dergelijke lange en intensieve rit dit geringe verlies, lijkt me dit wel iets om met name ook gedurende de terugreis in de gaten te houden. Van een nadrukkelijke lekkage is geen sprake, anders was u op een dergelijke rit al veel eerder in de problemen gekomen. Maar wel om onderweg in de gaten te houden en bij elke tussenstop toch even een blik onder de kap te werpen. En bij twijfel uiteraard altijd contact opnemen met de ANWB Alarmcentrale. Wellicht kan men voor vertrek tóch voor de zekerheid een professionele blik werpen op het koelsysteem van uw auto.