Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airbag in- of uitschakelen bij gebruik autostoeltje op de passagiersstoel

Vraag gesteld door op 13 juni 2022

Ik zou graag mijn zoontje van 2,5 op de passagiersstoel, dus voorin, willen vervoeren. Dit aangezien ik ook nog een tweeling heb en er geen drie autostoeltjes op de achterbank passen. Mijn zoontje zit in een maxi cosi Tobi. De vraag die ik heb is: moeten de airbags juist in of uitgeschakeld zijn?

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert


U vraagt of de airbag wel of niet uitgeschakeld moet worden bij gebruik van de Maxi-Cosi Tobi op de passagiersstoel.

Wordt er op de passagiersstoel een autostoeltje gebruikt dat tegen de rijrichting in staat dan moet de frontairbag altijd uitgeschakeld worden. Bij autostoeltjes die in de rijrichting staan, zoals de Maxi-Cosi Tobi, is dit niet altijd noodzakelijk. Het is belangrijk dat u voor gebruik van een zitje op de passagiersstoel de handleiding van zowel het zitje als de auto goed doorleest, omdat beide beperkingen kunnen opleggen. Hierbij kunt u denken aan dat:

  • in meerdere auto’s de passagiersstoel in een bepaalde positie moet staan voor goede montage van het zitje. Bijvoorbeeld in een achterste stand (om uit het bereik van de airbag te blijven), in de hoogste stand (omdat een uitstekend gordelslot een goede montage kan verhinderen), rugleuning in rechtop stand (voor stabiele montage)
  • in sommige auto’s de montage van een (bepaald type) kinderzitje op de passagiersstoel niet is toegestaan
  • in sommige auto’s inderdaad de frontairbag ook bij zitjes in de rijrichting uitgeschakeld moet worden
  • sommige kinderzitjes niet op de passagiersstoel gemonteerd mogen worden.

Geven de handleidingen hierover geen duidelijkheid dan is het raadzaam om de front airbag uit te schakelen. Kan dit niet, dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achter zetten.

Zij-airbags vormen in principe geen probleem bij het gebruik van een kinderzitje. Houd wel in de gaten dat het hoofd van het kind tijdens het slapen niet zijwaarts in het effectieve gebied van de airbag valt, buiten de veilige omgeving van het autostoeltje.