Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het optimum tussen onderhoud en afschrijving?

Vraag gesteld door op 23 mei 2022

Via uw website kan ik heel fijn de maandelijkse kosten van een gebruikte auto berekenen via de 'Autokosten berekenen', ik maak daar dan ook vaak gebruik van. Maar zo zie ik ook dat het soms aantrekkelijker kan zijn om een auto van 5 jaar oud te kopen dan hetzelfde model van 10 jaar oud, als we enkel afgaan op de kosten per maand.

Wat ik me afvraag, is er ergens een stelregel of overzicht om te zien wat de goedkoopste jaren zijn om een auto te bezitten? Daarmee bedoel ik, we kunnen stellen dat de eerste jaren relatief duur zijn (veel afschrijving) maar misschien is het zo dat jaar 4 t/m 6 (als voorbeeld) het optimum zijn tussen afschrijving en onderhoudskosten, of wellicht jaar 6 t/m 8?

Kort door de bocht, ik zou graag willen weten welke jaren gemiddeld genomen de laagste kosten per maand met zich meebrengen als je kijkt naar de optelling van onderhoudskosten + afschrijving.

Zijn hier gemiddeldes over bekend? of kan ik het zelf wellicht ergens terugvinden? In potentie denk ik dat deze info in uw calculator zit om de autokosten te berekenen, maar deze is er volgensmij niet uit te halen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt wat de ideale leeftijd van een occasion is bij aanschaf en hoe lang je er het beste mee kan rijden uit oogpunt van kosten. U vraagt ook of er gemiddelden bekend zijn.

U bent bekend met onze Autokostenbegrotingen op anwb.nl.

Dat is een instrument dat antwoorden kan geven op uw vragen. Alle gemiddelden, gegevens en verwachtingen bij ons bekend zitten daarin verwerkt. Zo kunt u er mee 'spelen' en de kosten berekenen bij verschillende leeftijden, kilometerstanden en gebruiksduur van auto's. Een meer open beeld van onze zorgvuldig bijgehouden databases is niet te geven.

Over het algemeen is het voordelig om een auto gebruikt te kopen, zeg een jaar of twee, drie jaar oud, en daar lang mee te doen. Voor auto's met verbrandingsmotor geldt de vuistregel hoe lichter (dus kleiner) des te goedkoper in vrijwel alle kostenposten zoals verzekering, brandstofverbruik, waardevermindering en motorruituigenbelasting (MRB).

Een auto met goede reputatie op gebied van betrouwbaarheid, dus zo weinig mogelijk storingen, helpt om de kosten voor onvrijwillig garagebezoek te beperken. Auto's van Aziatische afkomst (Japan, Zuid-Korea) scoren daar traditioneel goed in, zo wijzen verschillende onderzoeken wel uit. Deze herkennen wij ook in de zin van hulpvragen aan ANWB Experts.