Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweede mistachterlicht werkt niet, is dat APK afkeur?

Vraag gesteld door op 6 juni 2022

Op mijn Mitsubishi Lamcer heb ik een 2e mistlicht zitten aan de rechter kant in de bunper. Vorig jaar werd mijn auto er op afgekeurd dat dit 2e mistlicht het niet deed en de bedrading defect zou zijn. Er is toen een nieuwe unit in gezet. Nu doet hij het "weer" niet maar lijkt hij helemaal niet aangesloten. Is het voor de APK verplicht als er een 2e mistlichtunit in de bumper zot dat deze ook werkt? En zo ja, mag ik deze dan vervangen voor een afdekplaatje?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft een vraag over mistachterlichten van een personenauto met betrekking tot de APK. Op personenauto's van na 31 december 1997 (datum eerste toelating) is één mistachterlicht verplicht. Een tweede mistachterlicht valt onder toegestane verlichting.

Eén mistachterlicht

Als er één mistachterlicht werkt is dat voor de APK goed. Het moet dan wel gaan om het mistachterlicht dat in het midden of links van het middenvlak van de auto is geplaatst. 

APK

Het tweede mistachterlicht (in uw geval het mistachterlicht dat rechts is geplaatst) hoeft voor de APK niet te werken. De auto kan daar dus niet op worden afgekeurd. In de APK regelgeving staat dat als het tweede mistachterlicht wél werkt, dat deze dan een gelijke werking moet hebben ten opzichte van het andere mistachterlicht. De kleur en de lichtsterkte moet hetzelfde zijn.