Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Indicatielampje koplampafstelsysteem knippert

Vraag gesteld door F. Driessen op 29 mei 2022

Indicatielampje van het automatische koplampafstelsysteem blijft knipperen nadat Mazda 5 schade heeft gehad. Ben al bij de Mazdadealer geweest. Het systeem werkt nog en geen foutmelding bij het uitlezen.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Bij uw auto knippert het controlelampje van het koplamphoogtesysteem.

Uw auto is blijkbaar uitgerust met gas-ontladingsverlichting. Het is verplicht dat auto’s die voorzien zijn van deze verlichting ook automatische koplampverstelling hebben. Dit systeem werkt met sensoren op zowel de voor- als achteras.
Blijkbaar is er toch een defect aangezien het indicatielampje blijft knipperen. De kans is erg groot dat er geen foutcode is opgeslagen maar dat er bij een grote controle van dit systeem toch aan het licht komt wat nu de fout is en waar deze door veroorzaakt wordt.

Het is erg belangrijk dat u de kloppende storing formuleert bij het waarschuwingslampje. Het zou ook kunnen dat u het waarschuwingslampje van het BSM (blind spot monitoring) ziet. Deze staat los van de koplamphoogteverstelling en waarschuwt u voor auto’s die zich in uw dode hoek bevinden.

Ik zou u aanraden om de auto voor een goede diagnose achter te laten bij de Mazda dealer. Ze kunnen vast na een goede diagnose een offerte maken voor een eventuele reparatie.